Q & A

Easy Quick Reusable Removal of Gel Polish, Shellac, Glitter, and  Nail Treatments


1. Question: I have seen other brands of caps online. What is the difference?

Answer: We are the original! All of our materials are U.S. made and have been successfully used in the Tanning Industry for 11 years. We have proprietary processing that protects our caps from breaking down following acetone exposure. Don’t be fooled by knock offs!

2. Question: Why do we ask that Acetone only be placed on the round end of the removal pads? 

Answer: (A) If the upper flat side of the removal pad remains relatively dry, it will catch the excess acetone from dripping. (B) The round end of the removal pad is the end that is inserted into the cap first. This assures the acetone is on the part of the pad that is covering the entire nail. 

3. Question: Can I use cotton instead of the removal pads?

Answer: Yes, BUT here are reasons to consider otherwise. We hear from women every day who have quit asking for gel and soak off polishes because of the many issues with removal. It’s time to listen to our customers! Women truly hate how the cotton and foils drip. Cotton of any form does not contain wicking properties, therefore it will not hold onto liquid. Customers will continue to experience dripping if you decide to continue using cotton. Our foam was designed specifically to hold liquid. This feature is also the reason you should find yourself using less acetone which saves money. Next there is tremendous inconsistency, gaps, when placing cotton over the nail. This is why there can be areas on the nail that do not soak enough to remove the polish. Gel customers do not like unnecessary scrapped during removal.  They clearly understand this is not good for their nails. Our pads and caps work as a team to cover the nail consistently top to bottom, from side to side and they will distribute the acetone equally across the nail.  Lastly, cotton can stick to the nail after soaking.  It is a waste of time to pick tacky cotton from nails following soaking. Our pads do not stick to the nail. If sterilization is not required our pads can be re-used numerous times. Other pads or cotton don’t give you that value. Based on this information, why would anyone choose to use anything other than NailMates removal pads??? 


4. Question: There is pink dye on the removal pad that appears to be coming from the cap.

Answer: No need for concern. When acetone is first introduced to the inside of the cap the cap can slightly slough off some color. It should subside after a few uses.  It is not a sign of material breakdown. All nail removal products are harsh on any surface, therefore we recommend rinsing the inside of the caps with soap and water at your own discretion depending on the amount of use.  


5. Question: How do I sterilize NailMates caps? Can the pads be sterilized?

Answer: We recommend using Barbicide for the caps. Heat sterilization can be hard on the material.  Simply drop in solution between clients, clean at the end of day and leave them out of solution for overnight storage. Many of our busy customers have 2 sets, one being sterilized as the other is in use. Note: If caps soak for hours or overnight you may find them becoming a bit floppy and more pliable. This is natural; the caps will regain shape after drying out. We do not guarantee sterilization standards will be met when using Barbicide for pads. We have made every effort to make pads affordable to replace.               

6. Question: Do NailMates caps and pads need to be washed after use?

Answer: Both the pads and caps are extremely forgiving.  However, as with most products that are exposed to dirt, grime or chemicals it does make common sense to rinse following use. The goal is to help them last and any effort is a good one.  Therefore, it does make sense to remove foreign chemicals from both the pads and caps; after all many of these products are fairly abrasive.

7. Question: What do I do if I have a client with a HUGE thumb?

Answer: This should be rare, but if it does occur we recommend, cut a ¼” slit on the back of the cap to open the end of the cap further.  If the thumb is unusually large and you aren’t certain how much room you will need, place the cut on the side of the cap instead of the back.  If you then need further room you can cut the opposite side as well.  This should give you considerable room. The cap should still have sufficient structure to hold the pad for the next smaller customers thumb.

8. Question: What do you recommend for extremely TINY fingers?

Answer: This should be rare, double up the pad for those fingers.  If you are an ‘at home’ user it won’t matter using a second pad because the pads can be reused. If you are a professional we recommend wrapping the pad around the end of the finger. This is contrary to our instruction label, but the extra padding takes up space in the cap. 

9. Question: Are there polishes that remain a challenge to remove in spite of using NailMates? 

Answer: Following 10 months of pre-market testing, we only found 2 products thus far that was a bit of a challenge. The first would be a heavy flake glitter polish, the brand was Indie.  NailMates did their thing alright, but our pad did not have enough structure to wipe the glitter flakes from the nail after processing.  A cotton ball was needed after to apply enough pressure to wipe the remaining flakes away.  General glitter products have not caused similar issues. The second was Sensationail products. This is a terrific long lasting polish, but their formula is so strong it does pose a challenge when trying to cut down on the long processing time required of their products. To prove this point, we tested NailMates with these polishes on natural nails and over acrylic. The acrylic nail began to melt before the polish.  

Stick with the manufacturers recommended time for soaking; you may even have to add a little time as they are optimistic. Use NAILMates so you are at least able to move about freely during the necessary time needed to remove their product.